Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη, αφέθηκε μετά την απολογία της, η 47χρονη από την Γεωργία που συνελήφθη με διεθνές ένταλμα για την υπόθεση με τις παρένθετες μητέρες, με επίκεντρο την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά. Στην Γεωργιανή, ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο τμήμα στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, κάθε 1η και 15η του μήνα και χρηματική εγγύηση 15 χιλιάδων ευρώ.
Η 47χρονη, η οποία είναι επαγγελματίας υγείας, διατηρεί γραφείο υποστήριξης των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας στην Γεωργία, το οποίο, όπως υποστήριξε λειτουργεί καθόλα νόμιμα ενώ εξέφρασε την έκπληξή της για την τυχαία της σύλληψη 20 μήνες μετά, δυνάμει διεθνούς εντάλματος, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε ότι αναζητείται, ότι δεν είχε κληθεί ποτέ σε απολογία και ότι διέμενε σε γνωστή διεύθυνση.
Η φερομένη εμπλοκή της στην υπόθεση, αναφέρεται στην συνεργασία της με την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, σε ό,τι αφορά την ανεύρεση – στρατολόγηση οικονομικά εξαθλιωμένων γυναικών, για να εργαστούν ως παρένθετες μητέρες, με αμοιβή που έφτανε τα 20.000 ευρώ (πλέον της νόμιμης αποζημίωσης).
Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση
Συγκεκριμένα, κατηγορείται για:
- Συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση
- Εμπορία ανθρώπων δια της στρατολόγησης, μεταφοράς, παράνομης κατακράτησης, υπόθαλψης μέσω της χρήσεως εξαναγκαστικών μέσων καθώς και παράσυρσης ευρισκόμενων σε ευάλωτη θέση προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, η οποία έγκειται στον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από την αφαίρεση κυττάρων και ιστών του σώματος, από κοινού, κατ επάγγελμα και κατά συρροή.
- Μεσολάβηση σε αγορά και πώληση γενετικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων.
10 κατηγορούμενοι
Για την υπόθεση, μαζί με την 47χρονη κατηγορούνται 10 ακόμα άτομα:
- Ο 75χρονος γιατρός – ιδιοκτήτης και
- ο 46χρονος εμβρυολόγος – επιστημονικός διευθυντής της κλινικής, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι από τον Αύγουστο του 2023 και για 20ο μήνα, υπό το βάρος των στοιχείων της δεύτερης δικογραφίας.
- Μια 45χρονη Χανιώτισσα, υπάλληλος της κλινικής και κατηγορούμενη ως μεσίτρια που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο μετά από 15 μήνες κράτησης καθώς είναι μητέρα ανήλικων παιδιών.
- Μία 38χρονη Ρουμάνα κατηγορούμενη ως μεσίτρια που αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον Ιανουάριο του 2024.
- Η αδερφή της 45χρονης, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος σε μαιευτική κλινική στα Χανιά.
- Μία 30χρονη μαία, εργαζόμενη στην κλινική.
- Μια 43χρονη εμβρυολόγος, υπάλληλος της κλινικής και υπεύθυνη για τα προγράμματα Ιταλίας
- Μια νεαρή αλλοδαπή κάτοικος Θεσσαλονίκης.
9. και 10. Δύο ακόμα αλλοδαπές που ανήκαν στις συνεργάτιδες της κλινικής και οι οποίες σχηματικά αποτυπώνονται σαν βοηθοί των «μεσιτριών» σε ό,τι αφορά τις παρένθετες.
Συμπληρωματικές απολογίες
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η 45χρονη Χανιώτισσα καθώς ήταν η άμεση συνεργάτιδα της 47χρονης Γεωργιανής, κλήθηκε χθες να δώσει συμπληρωματική απολογία δυνάμει και των νέων στοιχείων.
Πάντως η φερόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση, αφορά αποκλειστικά το πλαίσιο της συνεργασίας τους με την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά και τα όσα φέρονται να συνέβαιναν εκεί.
Άλλωστε, μία μέρα πριν και ο γιατρός με τον εμβρυολόγο παρουσιάστηκαν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, ώστε να γίνει μία διόρθωση – εξειδίκευση στο σε βάρος τους κατηγορητήριο που αφορά όμως την δεύτερη δικογραφία για την εμπορία ωαρίων – γενετικού υλικού και τις εικονικές εμβρυομεταφορές, την οποία οι αρχές αντιμετωπίζουν ως δεύτερη υπόθεση.

«Παιδιά κατά παραγγελία: Στρατολογούσαν ευάλωτες γυναίκες με μόνο σκοπό το κέρδος»
Σύμφωνα με την δικογραφία, η κλινική είχε αναπτύξει ένα δίκτυο μεσιτριών σε Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αλβανία, για την στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών για τις ανάγκες των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας.
Η απήχηση των προγραμμάτων αυτών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ζευγάρια από όλον τον κόσμο έφταναν στα Χανιά για να αποκτήσουν παιδί με ένα κόστος που έφτανε τα 120.000 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Τους μήνες της παρακολούθησης του δικτύου από τις Αρχές (2022 – 2023) εντοπίστηκαν 98 γυναίκες σε ενεργά προγάμματα, είτε στη φάση της προετοιμασίας, είτε σε κύηση.
Οι γυναίκες αυτές, εγκατέλειπαν τον τόπο διαμονής τους και εντάσσονταν σε ένα εντελώς ελεγχόμενο περιβάλλον διαβίωσης με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση του σωματός τους. Σε πολλές περιπτώσεις ταμέλη του φερόμενου κυκλώματος, εκμεταλλευόντουσαν ακόμα περισσότερο τις ίδιες γυναίκες, λαμβάνοντας από αυτές ωάρια.
Η όλη διαδικασία περιγράφεται ως ακραία εκμετάλλευση του θεσμού της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός κυκλώματος που προσέφερε παιδιά κατά παραγγελία, βασιζόμενο στην ευάλωτη θέση των γυναικών που χρησιμοποιούνταν ως δότριες – παρένθετες και τον διακαή πόθο – ανάγκη των ενδιαφερόμενων γονέων να αποκτήσει παιδί.
Σε επόμενο στάδιο, τα μέλη της φερόμενης οργάνωσης προχωρούσαν σε επιμέρους παράνομες πράξεις ώστε να κάνουν «νομιμοφανή» την διαδικασία, με έκδοση κατά παραγγελία πλαστών – εικονικών διακιολογητικών για την εξασφάλιση δικαστικών αποφάσεων για ζευγάρια ή μοναχικούς άνδρες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας (παραποιήσεις ιατρικών φακέλων, εργαστηριακών εξετάσεων, εικονικές νοσηλείες, εικονικά μισθωτήρια, εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, ψεύτικες δηλώσεις γέννησης, εικονικές υιοθεσίες) πάντα σε συνεργασία με ένα καλά οργανωμένο δίκτυο άλλων επαγγελματιών.
«Δεν είχα δει τίποτα ύποπτο»
Η 47χρονη στην απολογία της, η οποία έγινε παρουσία διερμηνέα από τα ρώσικα στα ελληνικά και με παριστάμενους τρεις δικηγόρους από την Αθήνα, έκανε λόγο για αχρείαστο ένταλμα και ανυπόσταση κατηγορία για εμπορία ανθρώπων αφού αυτές οι γυναίκες, αυτοβούλως επέλεξαν να είναι παρένθετες μέσω νόμιμου γραφείου που διατηρούσε στην Γεωργία, όπου η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη και λάμβαναν αμοιβή. Μάλιστα ανέφερε πως λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στη χώρα, το ενδιαφέρον των γυναικών ήταν τεράστιο, καθώς μπορούσαν μέσα από αυτό να αποκομίσουν σημαντικά ποσά (20.000 ευρώ). Το γραφείο φρόντιζε επίσης για όλες τις ιατρικές εξετάσεις και την γραφειοκρατία που απαιτούσε η προετοιμασία των γυναικών αυτών, οι οποίες στη συνέχεια έρχονταν στα Χανιά για την εμβρυομεταφορά και διέμεναν μέχρι την γέννα. Η 47χρονη στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κλινική, επισκεπτόταν τακτικά τα Χανιά. Όπως είπε στην απολογία της, ουδέποτε είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο ως προς τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής, ούτε είχε εισπράξει παράπονα από καμία γυναίκα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν γίνονταν παράνομες πράξεις.
Δεύτερη δικογραφία
Πάντως, τόσο η 47χρονη όσο και οι άλλες κατηγορούμενες που περιγράφονται ως μεσίτριες του κυκλώματος δεν εμπλέκονται στην δεύτερη δικογραφία που αφορά την εμπορία ωαρίων – γενετικού υλικού και η οποία πηγαίνει ακόμα πιο πίσω χρονικά μέχρι το 2018. Άλλωστε, η πρόσβαση στην κλινική που απέκτησαν οι Αρχές μετά την προφυλάκιση των υπευθύνων, ήταν αυτή που αποκάλυψε τα νέα στοιχεία σε χειρόγραφες και ανεπίσημες σημειώσεις που αποτελούσαν πρακτικά ένα δεύτερο «παρά» εργαστήριο.
Για τη νέα υπόθεση, συνελήφθηαν ακόμα δύο γνωστοί γυναικολόγοι από Χανιά και Ηράκλειο που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς μετά τις απολογίες τους ενώ κατηγορούνται ακόμα τρεις γυναικολόγοι των Χανίων, μαίες και άλλοι επάγγελματίες υγείας.
Η δεύτερη υπόθεση περιλαμβάνει συνολικά 18 κατηγορούμενους και αφορά:
- 529 υποθέσεις εικονικών εμβρυομεταφορών
- 75 περιπτώσεις κλοπής και παράνομης διακίνησης γενετικού υλικού
- Κέρδη που ξεπερνούν τα 8,5 εκ ευρώ.
- Διανομή ωαρίων σε 1226 διαφορετικούς λήπτες,
zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη
Πηγή: www.zarpanews.gr