Αυξημένες απώλειες μεταναστών στη Μεσόγειο

29/01/2024

Σχεδόν 100 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2024, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον απολογισμό που καταγράφηκε πέρυσι την ίδια περίοδο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία αυτά, τα οποία δείχνουν ότι η μετανάστευση στη Μεσόγειο παραμένει μια επικίνδυνη επιχείρηση.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες εντοπίστηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη.

Η Έιμι Πόουπ, γενική διευθύντρια του ΔΟΜ, δήλωσε ότι οι αυξημένες απώλειες είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πίεσης των μεταναστών, των κακών συνθηκών των πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους και των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.

«Ο πιο πρόσφατος απολογισμός νεκρών και αγνοουμένων είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει ασφαλείς και κανονικές οδούς… είναι η μόνη λύση που θα ωφελήσει τους μετανάστες και τα κράτη εξίσου», δήλωσε η Πόουπ.

Η UNHCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νομικές οδούς για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2023.

Νέοι παράγοντες που συμβάλλουν στις απώλειες

Τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι αυξημένες απώλειες μεταναστών στη Μεσόγειο οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Αύξηση της πίεσης των μεταναστών: Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2023.
  • Κακές συνθήκες των πλοίων: Οι μετανάστες συχνά ταξιδεύουν σε επικίνδυνα πλοία που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Τα πλοία αυτά συχνά είναι υπερφορτωμένα και τακτικά αντιμετωπίζουν κακές καιρικές συνθήκες.
  • Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες: Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα με ασταθείς καιρικές συνθήκες. Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς συχνά σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες και θύελλες.

Απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση

Η Έιμι Πόουπ, γενική διευθύντρια του ΔΟΜ, δήλωσε ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των αυξημένων απωλειών μεταναστών στη Μεσόγειο είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ασφαλείς και κανονικές οδούς για τους μετανάστες: Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νομικές οδούς για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών προγραμμάτων, καθώς και της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.
  • Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τα παράνομα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Η Πόουπ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αυξημένων απωλειών μεταναστών στη Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα