Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη: Τα αιτήματα και οι προκλήσεις

30/01/2024

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, που κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες. Τα αιτήματα των αγροτών είναι ποικίλα, αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε δύο βασικούς τομείς:

  • Η γραφειοκρατία

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΓΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι υπερβολικά γραφειοκρατική και επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι οι δαπανηρές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις, οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι συνεχείς αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

  • Ο ανταγωνισμός από τις τρίτες χώρες

Οι αγρότες αντιδρούν επίσης στην αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες συχνά πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Υποστηρίζουν ότι αυτό δημιουργεί άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και υπονομεύει τα εισοδήματα των ευρωπαϊκών αγροτών.

Οι προκλήσεις

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για την ΕΕ. Η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς απασχολεί περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους και παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η επίλυση των αιτημάτων των αγροτών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα και της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Οι πιθανές λύσεις

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των χωρών-μελών εξετάζουν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση των αιτημάτων των αγροτών. Μεταξύ των πιθανών μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις
  • Η χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών
  • Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες

Η εύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών και των άλλων συμφερόντων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, η επίλυση αυτής της κρίσης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και των άλλων εισροών παραγωγής.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει σε μείωση των κερδών των αγροτών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει ακόμη και σε απώλειες. Αυτό έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος θεωρεί ότι δεν λαμβάνει την απαιτούμενη στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη έχουν αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των επιδοτήσεων στους αγρότες και η ενίσχυση των μέτρων για την προστασία της αγοράς από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν έχουν ικανοποιήσει τους αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων των αγροτών στην Ευρώπη θα είναι καθοριστική για την πορεία του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Η επίλυση των αιτημάτων των αγροτών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα και της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός