Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία μισθών και απασχόλησης στην Ελλάδα

11/02/2024

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση της Εργάνης για το 2023, επισημαίνει αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία μισθών και απασχόλησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 310.509 άνθρωποι βγήκαν από την ανεργία και εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, αγγίζοντας τα 1.251 ευρώ. Παρατηρείται στροφή προς υψηλότερες μισθολογικές κατηγορίες, με το μερίδιο των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθό κάτω των 700 ευρώ να μειώνεται από 35,5% σε 18,1%. Ο κ. Σκέρτσος, ενώ εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα, τονίζει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος προς την επίτευξη αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους εργαζόμενους.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Ο κ. Σκέρτσος δεν αναφέρει την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ από 1/4/2024, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Περιφερειακές ανισότητες: Άρθρα του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και της ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδικαλιστικών Μελετών) επισημαίνουν ότι οι μισθοί σε περιφέρειες εκτός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένουν χαμηλότεροι. Αγοραστική δύναμη: Ορισμένα άρθρα τονίζουν ότι η αύξηση των μισθών δεν έχει συμβαδίσει με την άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να παραμένει πιεσμένη.

Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου εστιάζει στα θετικά σημάδια της αγοράς εργασίας, αγγίζοντας όμως επιφανειακά ζητήματα ανισοτήτων και αγοραστικής δύναμης. Η σφαιρική εικόνα προκύπτει από την μελέτη και σύγκριση διαφορετικών πηγών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίκη του Φρέντι Μπελέρη: Αντιφάσεις μαρτύρων και αμφισβήτηση στοιχείων

Η δίκη του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, συνεχίζεται με τις αγορεύσεις

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης στην Ιεράπετρα

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, άνδρες της Ασφάλειας Ιεράπετρας συνέλαβαν έναν ημεδαπό άνδρα