Ανακάλυψη αρχαίων ανθρώπινων ιχνών στο Μαρόκο

31/01/2024

Ερευνητές στο Μαρόκο ανακάλυψαν 85 καλοδιατηρημένα ανθρώπινα ίχνη, τα οποία εκτιμούν ότι είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο. Η ομάδα τις εντόπισε τυχαία το 2022 ενώ μελετούσε ογκόλιθους σε μια κοντινή παραλία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η τοποθεσία της ανακάλυψης, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Αgadir, είναι η πρώτη στη Βόρεια Αφρική όπου έχουν βρεθεί τέτοιου είδους ίχνη. Τα ίχνη εντοπίστηκαν σε μια περιοχή με άμμο και βραχώδη επιφάνεια, η οποία ήταν εκτεθειμένη στον αέρα και το νερό για χιλιάδες χρόνια.

Για να χρονολογήσουν τα ίχνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της οπτικά διεγερμένης φωταύγειας, η οποία προσδιορίζει πότε συγκεκριμένα ορυκτά πάνω ή κοντά σε ένα αντικείμενο εκτέθηκαν για τελευταία φορά σε θερμότητα ή στο φως του ήλιου. Με βάση την ηλικία των λεπτών κόκκων χαλαζία που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της άμμου της παραλίας, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι μια ομάδα Homo sapiens περπάτησε στην παραλία πριν από περίπου 90.000 χρόνια.

Τα ίχνη ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία περιλάμβαναν παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Τα ίχνη είναι καλά διατηρημένα και δείχνουν ότι τα άτομα που τα άφησαν περπατούσαν γρήγορα και με αυτοπεποίθηση.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο βρέθηκαν στην εν λόγω παραλία εκείνοι οι άνθρωποι. Ωστόσο, η περιοχή ήταν τότε μια πλούσια σε πόρους περιοχή, με πρόσβαση σε τροφή, νερό και πρώτες ύλες. Είναι πιθανό οι άνθρωποι να βρίσκονταν εκεί για να κυνηγήσουν, να συλλέξουν τροφή ή να κατασκευάσουν εργαλεία.

Η ανακάλυψη των αρχαίων ιχνών αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της προϊστορίας της Βόρειας Αφρικής. Τα ίχνη δείχνουν ότι οι άνθρωποι ήταν παρόντες στην περιοχή πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή για να μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπους που άφησαν τα ίχνη. Συγκεκριμένα, θέλουν να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν τα ίχνη και να μάθουν περισσότερα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που τα άφησαν.

Επιπλέον, οι ερευνητές θέλουν να προστατεύσουν την περιοχή από περαιτέρω φθορές. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της βραχώδους πλατφόρμας της ακτής θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική καταστροφή των αρχαίων ιχνών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα