Χιονόπτωση στην Ιεράπετρα: Ομαλή εξέλιξη και θετικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή

30/01/2024

Η πρώτη σημαντική χιονόπτωση του χειμώνα στην Ιεράπετρα εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα, με θετικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Στην ορεινή Ιεράπετρα, πάνω από το υψόμετρο των 600 μέτρων, το χιόνι έφτασε σε ύψος 15 εκατοστών. Στο Σελάκανο, μάλιστα, το χιόνι έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ στο Οροπέδιο του Καθαρού Κριτσάς το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά.

Η χιονόπτωση ήταν καλοδεχούμενη από τους αγρότες της περιοχής, καθώς βοήθησε να ποτιστεί ο διψασμένος κάμπος των ελαιώνων και να αυξηθεί η στάθμη του ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Επιπλέον, η χιονόπτωση περιόρισε την κυκλοφορία των βλαβερών εντόμων και φόρτωσε με χιόνι τους ορεινούς όγκους, γεγονός που θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στην προστασία των δασών από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Νεκτάριο Παπαδάκη, η χιονόπτωση δεν προκάλεσε προβλήματα στα πεδινά και στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ τα μηχανήματα του δήμου είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την επιδείνωση του καιρού.

Ειδικότερα, τα θετικά αποτελέσματα της χιονοπτώσεως για την αγροτική παραγωγή συνοψίζονται ως εξής:

  • Πότισμα του διψασμένου κάμπου των ελαιώνων: Η χιονόπτωση βοήθησε να ποτιστεί ο κάμπος των ελαιώνων, ο οποίος είχε ανάγκη για νερό μετά από ένα ξηρό φθινόπωρο και χειμώνα. Το χιόνι, όταν λιώνει, ποτίζει το έδαφος και βοηθά στην υγρασία των ελαιόδενδρων.
  • Αύξηση της στάθμης του ταμιευτήρα των Μπραμιανών: Η χιονόπτωση βοήθησε να αυξηθεί η στάθμη του ταμιευτήρα των Μπραμιανών, ο οποίος είναι ο κύριος υδατόπυργος της περιοχής. Η αύξηση της στάθμης του ταμιευτήρα είναι απαραίτητη για την άρδευση των καλλιεργειών και την κάλυψη των πόσιμων αναγκών της περιοχής.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας των βλαβερών εντόμων: Η χιονόπτωση περιόρισε την κυκλοφορία των βλαβερών εντόμων, όπως οι αφίδες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες.
  • Φόρτωση των ορεινών όγκων με χιόνι: Η χιονόπτωση φόρτωσε με χιόνι τους ορεινούς όγκους, γεγονός που θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στην προστασία των δασών από την πυρκαγιά.

Συνολικά, η χιονόπτωση στην Ιεράπετρα ήταν καλοδεχούμενη και είχε θετικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός