Δοκιμάζεται το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νομού Λασιθίου

31/01/2024

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας από το περασμένο Σάββατο, μετά από μια μεγάλη περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, έχει βάλει σε μια μεγάλη δοκιμασία όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης και κυρίως της Ιεράπετρας. Την ίδια ώρα, η θνησιμότητα των ζώων στα κοπάδια των κτηνοτρόφων του νομού έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Τα φυτά που αναπτύχθηκαν στις φυτωριακές μονάδες της περιοχής και εγκλιματίστηκαν σε συνθήκες με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, δυσκολεύονται πάρα πολύ με τις σημερινές θερμοκρασίες που λόγω του χιονιστή καιρού, πλησιάζουν τους 4 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

“Ευτυχώς μέχρι το πρωί της Τετάρτης σε κανένα θερμοκήπιο της Ιεράπετρας οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έφτασαν στο μηδέν ώστε να έχουμε ανεπανόρθωτες βλάβες στις καλλιέργειες των κηπευτικών. Επειδή όμως όλα τα φυτά που έχουν φυτευτεί στα θερμοκήπια κηπευτικών της ευρύτερης περιοχής, έχουν αναπτυχθεί στα φυτώρια κατά την περίοδο του Φθινοπώρου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έχουν εγκλιματιστεί μέσα στα θερμοκήπια όπου μεταφυτεύτηκαν σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, είναι λογικό αυτή την εβδομάδα που οι νυχτερινές θερμοκρασίες στα θερμοκήπια μας που δεν θερμαίνονται να έχουν κατεβεί μεταξύ 4 και 7 βαθμών Κελσίου, να δείχνουν ζορισμένα από το ψύχος. Ακόμα και με αυτές τις θερμοκρασίες τα φυτά που είχαν συνηθίσει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες αν δεν τα βοηθήσουμε τώρα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει μια δυναμική καλλιέργεια και δεν θα μας αποδώσει στο τέλος τα αναμενόμενα”, είπε η γεωπόνος μέλος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλεξία Κανακάρη.

Όλες οι καλλιέργειες, από τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα έως τις εκτατικές καλλιέργειες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται μέσα σε ένα βέλτιστο εύρος ελαχίστων και μέγιστων θερμοκρασιών. Κάθε είδος φυτού έχει μια συγκεκριμένη ικανότητα ανοχής του στρες που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία διαφέρει, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, τη θρεπτική του κατάσταση, καθώς και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται.

“Για παράδειγμα στις καλλιέργειες των κηπευτικών υπό κάλυψη η διαχείριση των ακραίων θερμοκρασιών καθίσταται πολύ πιο εφικτή σε σχέση με μια υπαίθρια καλλιέργεια. Ωστόσο, περιπτώσεις ακραίου ψύχους και ξαφνικής πτώσης των θερμοκρασιών μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για τα φυτά. Συνιστώ λοιπόν αυτές τις μέρες που οι θερμοκρασίες μέσα στα θερμοκήπια κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέφτουν κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, να βοηθήσουμε τα φυτά μας εφαρμόζοντας από τη ρίζα χουμικά σκευάσματα και ενεργοποιητές η πολυσακχαρίτες, ώστε να ενισχύσουμε την άμυνα τους και να κρατήσουμε σε καλές θερμοκρασίες το ριζικό τους σύστημα. Το κόστος αυτών των εφαρμογών είναι μικρό σε σχέση με την ωφέλεια που θα έχουμε, αφού θα ξεπεράσουμε χωρίς θερμοκρασιακό στρες αυτές τις μέρες του χιονιά, όπου δεν αποκλείεται στις επόμενες νύχτες με ξάστερο ουρανό να φτάσουμε και στους 0 βαθμούς Κελσίου” επεσήμανε η κ. Αλεξία Κανακάρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα