Έλλειψη νοσηλευτών στην Ιταλία: Μια κρίση με πολλαπλές αιτίες και ανησυχητικές συνέπειες

06/03/2024

Η Ιταλία βιώνει εδώ και χρόνια μια σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών, η οποία οξύνθηκε με την πανδημία COVID-19 και την απουσία δραστικών μέτρων αντιμετώπισης.

Συνθήκες εργασίας και μετανάστευση:

Χαμηλοί μισθοί: Οι Ιταλοί νοσηλευτές διαμαρτύρονται για τα πενιχρά μεροκάματα, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και την ευθύνη του επαγγέλματος.

Ελλιπείς προοπτικές: Η έλλειψη κινήτρων και ευκαιριών εξέλιξης οδηγεί σε απογοήτευση και στροφή προς άλλα επαγγέλματα.

Φυγή στο εξωτερικό: Πολλοί νοσηλευτές μεταναστεύουν σε χώρες, όπως η Ελβετία, που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες και μισθούς.

Εισαγωγή ξένων νοσηλευτών: Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την κρίση, στρέφεται στην “εισαγωγή” νοσηλευτών από χώρες όπως η Ινδία και η Κούβα.

Ανησυχίες για ετοιμότητα: Επαγγελματίες εκφράζουν αμφιβολίες για την γλωσσική και επαγγελματική ετοιμότητα των ξένων νοσηλευτών.

Χαμηλή αναλογία: Η Ιταλία έχει χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών/πολιτών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μείωση εγγραφών: Παρατηρείται μείωση 10% στις εγγραφές στις Σχολές Νοσηλευτικής.

Συνταξιοδοτήσεις vs. προσλήψεις: Ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων νοσηλευτών (17.000 ετησίως) υπερτερεί σημαντικά από τις νέες προσλήψεις (8.000 ετησίως).

Αύξηση αναγκών: Ο γηράσκων πληθυσμός της Ιταλίας αυξάνει την ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη.

Χρόνια προβλήματα: Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ελλιπή χρηματοδότηση, κακές προοπτικές καριέρας και νεποτισμό ως χρόνιες παθήσεις της ιταλικής αγοράς υγείας.

Κόστος αντικατάστασης: Το κόστος για την αντικατάσταση ενός νοσηλευτή που φεύγει από το επάγγελμα αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Επαγγελματική εξουθένωση: Η υπερβολική φόρμα εργασίας και η έλλειψη υποστήριξης οδηγούν σε burnout και στρες στους νοσηλευτές.

Κοινωνικές επιπτώσεις: Η έλλειψη νοσηλευτών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την ευημερία των ασθενών.

Η κρίση των νοσηλευτών στην Ιταλία αποτελεί ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα που απαιτεί δραστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις. Η στροφή σε ξένους επαγγελματίες μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν αντιμετωπίζει τα καίρια ζητήματα που ωθούν τους Ιταλούς νοσηλευτές στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός