Επαγρύπνηση για την ιλαρά στην Κρήτη: Νέα κρούσματα και ανησυχίες

02/02/2024

Νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, κινητοποίηση του ΕΟΔΥ. Στόχος: πρόληψη επιδημίας, όπως 2017-2018. Επαγρύπνηση υγειονομικών αρχών στην Κρήτη. Αντιεμβολιαστικό κίνημα: τροχοπέδη στην πρόληψη. Εμβολιασμός: πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Αύξηση κρουσμάτων παρωτίτιδας (“μαγουλάδες”). Υποχρεωτική επίδειξη βιβλιαρίου υγείας στα σχολεία. Έκκληση για εμβολιασμό σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα. Ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2023 καταγράφηκαν 53 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 12 στην Κρήτη. Η κάλυψη του εμβολιασμού για την ιλαρά στην Ελλάδα αγγίζει το 95%, όντας ικανοποιητική. Σε ορισμένες περιοχές, η κάλυψη εμβολιασμού είναι χαμηλότερη, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιδημίας.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού. Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Κοινωνικές οργανώσεις και φορείς υγείας συνεργάζονται για την προώθηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Η επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο εμβολιασμός παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και προστασίας. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα