Επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή

16/02/2024

Η Ελλάδα, με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση και την παράδοση στη ναυτιλία, επιδιώκει να καταστεί βασική πύλη εισόδου εμπορευματικών φορτίων προς την Ευρώπη. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρά τις προκλήσεις που θέτουν οι τρέχουσες συνθήκες.

Σιδηροδρομικές υποδομές: Συνδέσεις με λιμάνια και ΒΙΠΕ

Προτεραιότητα δίνεται στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Στόχος είναι η σύνδεση των λιμανιών και των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) με σιδηροδρομικές γραμμές, για την ομαλή και αποτελεσματική μεταφορά εμπορευμάτων.

Ευρωπαϊκοί εμπορευματικοί διάδρομοι:

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών διαδρόμων, όπως ο “3Seas” και ο “Western Balkans – East Mediterranean”. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη-2”:

Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης για έργα αναβάθμισης σιδηροδρομικών τμημάτων, όπως ΣΚΑ-Οινόη, Λιόσια-Κόρινθος και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Επιπλέον, χρηματοδότηση ζητείται για την υλοποίηση των έργων Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και Ρίο-Πάτρα.

Αναβάθμιση υπηρεσιών:

Παράλληλα με τις υποδομές, δίνεται έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα εστιάζει σε:

  • Δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων (Θριάσιο Ι & ΙΙ, Φυλή, πρώην στρατόπεδο Γκόνου)
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό (συμμετοχή στο έργο FENIX, “Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics”)
  • Βιώσιμη και Πράσινη Εφοδιαστική
  • Βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών

Η Ελλάδα υλοποιεί μια φιλόδοξη στρατηγική για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής δύναται να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα