Επικείμενος χιονοθύελλα θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες

27/01/2024

Η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός τίθενται σε συναγερμό για τον επικείμενο χιονοθύελλα που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας και την Αττική με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η χιονοθύελλα θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα. Το πρώτο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το δεύτερο κύμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο, από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

 • Αύριο Κυριακή: στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.
 • Δευτέρα: ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
 • Τρίτη: ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
 • Τετάρτη: βαθμιαία εξασθένηση και περιορισμός των χιονοπτώσεων στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Τα μέτρα που θα ληφθούν

Η Πολιτική Προστασία έχει λάβει τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της χιονοθύελλας:

 • Έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης.
 • Θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας για τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.
 • Προβλέπεται η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων σε σημαντικά τμήματα της εθνικής οδού μεταξύ Αθήνας και Λάρισας, η υποχρεωτική τοποθέτηση αλυσίδων στα οχήματά τους και η λήψη προληπτικών μέτρων από την Αστυνομία για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
 • Θα εξεταστεί η λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των σχολείων, σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την χιονοθύελλα.
 • Θα εκδοθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Συμβουλές προς τους πολίτες

Η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία τους από την χιονοθύελλα:

 • Να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κατάστασης από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να σημειωθούν έντονα φαινόμενα.
 • Να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια, όπως τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι τους για αρκετές ώρες.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση,

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός