Εξεγερμένοι Αγρότες στις Βρυξέλλες: Συγκρούσεις με την Αστυνομία και Εμπρησμοί

26/02/2024

Σφοδρές διαμαρτυρίες σημάδεψαν την 26η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, καθώς αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πλήθος τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να κατηγορούν την ΕΕ για αδιαφορία προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν οι αγρότες επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν το μέγαρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και κανόνιων νερού για να τους απωθήσει, ενώ οι διαδηλωτές αντέδρασαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Με τους αγρότες να καίνε λάστιχα και σανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής έσβησε τις φλόγες πριν επεκταθούν.

Η βίαιη τροπή των γεγονότων φέρνει στο νου την αντίστοιχη διαδήλωση στις αρχές του μήνα, όπου οι αγρότες είχαν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, πυρπολώντας μπάλες σανού και ρίχνοντας κροτίδες.

Οι τωρινές διαμαρτυρίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα κινητοποιήσεων που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τα χαμηλά εισοδήματα, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις άδικες, κατά τους ίδιους, πολιτικές της ΕΕ.

Είναι σαφές ότι η αγροτική κοινότητα στην Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση και η φωνή της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ΕΕ οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των αγροτών και να υιοθετήσει πολιτικές που θα στηρίζουν βιώσιμα τον αγροτικό κλάδο και θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός