Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης σε Πιερία και Κοζάνη

28/01/2024

Σε δύο περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης και πέντε απόπειρες απάτης που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην Πιερία και την Κοζάνη, εξιχνιάστηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, με επικεφαλής έναν αλλοδαπό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, οι δράστες προσποιούνταν στο τηλέφωνο συγγενείς ή φίλους των θυμάτων, οι οποίοι δήθεν είχαν τραυματιστεί ή εμπλέκονταν σε κάποιο ατύχημα και ζητούσαν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δράστες εξαπάτησαν ηλικιωμένη γυναίκα στην Κατερίνη, την οποία έπεισαν να αφήσει σε σημείο που τους υπέδειξαν, το χρηματικό ποσό των 8.100 δολαρίων ΗΠΑ, 25 χρυσές λίρες συνολικής αξίας 12.000 ευρώ, καθώς και κοσμήματα και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 18.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξαπάτησαν ηλικιωμένο άνδρα στην Κοζάνη, τον οποίο έπεισαν να ρίξει από το μπαλκόνι της οικίας του το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες ήταν ιδιαίτερα πειστικοί και χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων.

Η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε περιπτώσεις τηλεφωνικών επαφών από άγνωστους, οι οποίοι ζητούν χρήματα για έκτακτες ανάγκες συγγενικών ή φιλικών προσώπων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται να μην ενδίδουν στις προτροπές των δραστών και να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους ή τις αρμόδιες αρχές για να επιβεβαιώσουν τα όσα τους λένε.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές:

  • Να μην δίνουν χρήματα σε άγνωστους που τους καλούν τηλεφωνικά, ακόμη και αν αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι συγγενείς ή φίλοι τους.
  • Να επικοινωνούν πάντα με τους συγγενείς τους ή τις αρμόδιες αρχές για να επιβεβαιώσουν τα όσα τους λένε οι άγνωστοι.
  • Να μην δέχεστε να συναντήσετε τους άγνωστους ή να τους ακολουθήσετε σε άγνωστο μέρος.
  • Να μην δίνετε πληροφορίες για τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή την κάρτα πληρωμών σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε περιπτώσεις τηλεφωνικών επαφών από άγνωστους, οι οποίοι μιλούν σπαστά ελληνικά.

Σε περίπτωση που πέσετε θύμα τηλεφωνικής απάτης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την Αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαριστική επίθεση βουλευτή στο Κοινοβούλιο: Ο Φλώρος συνελήφθη για βία κατά του Γραμμένου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος συνελήφθη μετά από άγρια επίθεση εναντίον του

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ: Δύο Κρητικοί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή

Δύο άνδρες από χωριό του Ηρακλείου, ηλικίας 38 και 34 ετών, συνελήφθησαν