Η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία

29/01/2024

Σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού, η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με μελέτη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, το 48% των εργαζομένων στον τουρισμό οδηγείται στην αναζήτηση διαφορετικής εργασίας, λόγω της έλλειψης εισοδήματος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλείψεων προσωπικού στον κλάδο, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Στην Κρήτη, όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα, το 90% των εργαζομένων στον κλάδο απολύεται τον Οκτώβριο και επαναπροσλαμβάνεται τον Μάιο.

Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα 3 μηνών, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν άλλη δουλειά.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αύξηση του Ταμείου Ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, αλλά αυτό δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα, όπως η χρονική επέκταση του Ταμείου Ανεργίας, η παροχή κινήτρων στους εποχικά εργαζόμενους και η άμεση έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα του Βουλευτή, περιοριζόμενος να επισημάνει ότι η τουριστική περίοδος επεκτείνεται χρονικά.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων.

Προτεινόμενα μέτρα

Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών στον τουρισμό:

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για επιπλέον 3 μήνες, ώστε να καλυφθεί το διάστημα της μη απασχόλησης των εποχικών εργαζομένων.
  • Παροχή κινήτρων στους εποχικά εργαζόμενους, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παροχή επιπλέον παροχών υγείας και πρόνοιας.
  • Άμεση έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης για τους εποχικά εργαζόμενους, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να διευρύνουν τις προοπτικές απασχόλησής τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών στον τουρισμό και στην προστασία των εργαζομένων του κλάδου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός