Η ξηρασία πλήττει την Κρήτη: Σοβαρές επιπτώσεις στη μελισσοκομία

16/02/2024

Η ξηρασία που πλήττει την Κρήτη, και την Ελλάδα γενικότερα, θέτει σε κίνδυνο την μελισσοκομία. Η παραγωγή μελιού στο νομό Λασιθίου έχει μειωθεί πάνω από 60% από πέρυσι. Οι μελισσοκόμοι ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, όπως:

  • Ενίσχυση για τα υπερβολικά έξοδα μεταφοράς των κυψελών.
  • Αγορά τροφών για τα μελίσσια.
  • Πάταξη της ελληνοποίησης εισαγόμενων μελιών.
  • Αποζημίωση de minimis ανά κυψέλη.
  • Προστασία από φυτοφάρμακα.

Το πρόβλημα της ξηρασίας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πλήττει και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο της ξηρασίας, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο συχνό και έντονο. Η μείωση της παραγωγής μελιού έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους μελισσοκόμους, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, καθώς το μέλι είναι ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν. Πέρα από τα μέτρα που ζητούν οι μελισσοκόμοι, χρειάζονται και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας.

Η ξηρασία αποτελεί σοβαρή απειλή για την μελισσοκομία στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός