Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα: Αντιδράσεις και ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

03/02/2024

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει σοβαρά την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στις αρνητικές επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως:

  • Δημιουργία άνισων ευκαιριών: Η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των φοιτητών.
  • Υποβάθμιση του πτυχίου: Η αξία του πτυχίου θα υποβαθμιστεί, καθώς θα υπάρχουν πτυχία διαφορετικής κατηγορίας για το ίδιο επάγγελμα.
  • Αύξηση του κόστους σπουδών: Οι φοιτητές θα επιβαρύνονται με δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια.
  • Αποσύνδεση του πανεπιστημίου από τις κοινωνικές ανάγκες: Το πανεπιστήμιο θα υπηρετεί τις επιχειρηματικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κριτική εστιάζει στις άνισες ευκαιρίες, στην υποβάθμιση του πτυχίου, στην αύξηση του κόστους σπουδών και στην αποσύνδεση του πανεπιστημίου από τις κοινωνικές ανάγκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός