Κατανάλωση υδατανθράκων χωρίς αύξηση βάρους

30/03/2024

Συνδυασμός υδατανθράκων με άλλα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνες: Η προσθήκη πρωτεΐνης σε ένα γεύμα με υδατάνθρακες επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, μειώνοντας την γλυκαιμική κορυφή.

Λίπη: Η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, μαζί με υδατάνθρακες αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την επιθυμία για γλυκό.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Πρωινό: Ομελέτα με λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και καστανό ρύζι.

Βραδινό: Φακές σούπα με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί.

Ξεκινήστε με λαχανικά: Η κατανάλωση σαλάτας ή άλλων λαχανικών πριν από το κυρίως γεύμα μειώνει την γλυκαιμική κορυφή του γεύματος.

Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Προτιμήστε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition το 2023 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες οδήγησε σε μικρότερη γλυκαιμική κορυφή και αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων μόνο.

Σωματική άσκηση: Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Διαχείριση άγχους: Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση υδατανθράκων με μέτρο, σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά και υγιεινές συνήθειες, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα