“Καθώς το Facebook έγινε 20 ετών, οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης μεταμορφώνονται”

03/02/2024

Το Facebook γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του, αλλά παραμένει αμφιλεγόμενο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δέχεται κριτική για τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, ενώ παράλληλα η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη.

Τα social media στρέφονται προς τα βίντεο και τις κλειστές ομάδες, απομακρυνόμενα από τις ενημερώσεις κατάστασης και τις δημόσιες συζητήσεις. Ο Ζάκερμπεργκ παρομοίαζε τα social media με “ψηφιακή πλατεία της πόλης”, η οποία όμως τείνει να κατακερματιστεί.

Λιγότερο “κοινωνικά”: Το TikTok και άλλα apps προβάλλουν περιεχόμενο επιλεγμένο από αλγορίθμους, βασιζόμενο στη συμπεριφορά του χρήστη, και όχι στις κοινωνικές του συνδέσεις. Περισσότερη ψυχαγωγία, λιγότερες ειδήσεις: Οι χρήστες στρέφονται προς βίντεο ψυχαγωγίας, ενώ η δημοσίευση και η κατανάλωση ειδήσεων φθίνει. Κλειστές ομάδες: Αύξηση της χρήσης κλειστών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp, Telegram) για ιδιωτικές συζητήσεις.

Θάλαμοι ηχούς: Ο περιορισμός σε ομοϊδεάτες ομάδες εντείνει την πόλωση και τον φανατισμό. Διάδοση παραπληροφόρησης: Η έλλειψη ελέγχου στις κλειστές ομάδες ευνοεί την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους. Αδυναμία εποπτείας: Η στροφή προς κλειστές πλατφόρμες δυσχεραίνει τον έλεγχο και την καταπολέμηση επιβλαβούς περιεχομένου.

Εξισορρόπηση ιδιωτικότητας και εποπτείας: Πώς να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης στις κλειστές ομάδες, χωρίς να θυσιάζεται η προστασία από κακόβουλο περιεχόμενο. Ενίσχυση της ποιότητας του διαλόγου: Προώθηση ουσιαστικών συζητήσεων και διάδοσης αξιόπιστων πληροφοριών. Προσαρμογή των φορέων εκμετάλλευσης και χρηστών: Νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η νέα γενιά social media.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ: Δύο Κρητικοί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή

Δύο άνδρες από χωριό του Ηρακλείου, ηλικίας 38 και 34 ετών, συνελήφθησαν

Συζήτηση για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε μια σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΕΒΕΝΗ, ο υποψήφιος