Κόκκινο σκαθάρι: Μία απειλή για το φοινικόδασος του Βάι

27/01/2024

Το φοινικόδασος του Βάι, το οποίο αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, απειλείται από δύο παράγοντες: τον υβριδισμό και το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών.

Ο υβριδισμός αποτελεί σοβαρή απειλή για το φοινικόδασος, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της καθαρότητας του ενδημικού είδους Phoenix theophrasti. Το είδος αυτό είναι πιο ανθεκτικό στο κόκκινο σκαθάρι, αλλά είναι ευάλωτο στον υβριδισμό με άλλα είδη φοινίκων, όπως η χουρμαδιά (Phoenix dactylifera).

Η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου είχε εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη το 2000, η οποία απαγορεύει τη φύτευση άλλων ειδών φοινίκων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το φοινικόδασος. Ωστόσο, η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι και προσωπικό για να επιβληθεί.

Το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών είναι ένα εισαγόμενο είδος που έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε φοινικόδασα σε όλο τον κόσμο. Το σκαθάρι αυτό τρέφεται με τους κορμούς των φοινίκων, προκαλώντας την ξήρανση και τον θάνατο των δέντρων.

Το φοινικόδασος του Βάι έχει προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι τουλάχιστον από το 2010. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περίπου 15 προσβεβλημένα δέντρα, κυρίως ασθενικά και καχεκτικά άτομα του είδους Phoenix theophrasti.

Για να προστατευτεί το φοινικόδασος από τον υβριδισμό και το κόκκινο σκαθάρι, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

  • Εφαρμογή της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης του 2000, με την εκρίζωση όλων των ειδών φοινίκων που βρίσκονται εντός της απαγορευτικής ζώνης.
  • Προστασία του φοινικόδασους από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος φύλαξης.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού, με τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων μεθόδων.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας αποτελούν σοβαρά εμπόδια για την αποτελεσματική προστασία του φοινικόδασους. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες με προσωπικό και πόρους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις απειλές που αντιμετωπίζει το φοινικόδασος του Βάι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός