ΚΡΗΤΗ: Ημέρα κινητοποιήσεων στην παιδεία και την υγειά

08/02/2024

Το απόγευμα το πανχανιώτικο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία – Συγκέντρωση των εκπαιδευτικών το μεσημέρι στο Ηράκλειο
Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες φορείς, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κρήτη για τα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τον αγροτικό κόσμο. Το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πανχανιώτικο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία, με τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι γενικές συνελεύσεις συνδικαλιστικών σωματείων σε όλη την Κρήτη ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχει ήδη προκηρυχθεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Υπολειτουργεί το νοσοκομείο Χανίων

Τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Κρήτη βγάζουν στους δρόμους τους Χανιώτες, οι οποίοι ετοιμάζονται για το μεγάλο πανχανιώτικο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Αφετηρία της κινητοποίησης είναι οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Χανίων, και ο ορατός κίνδυνος κλεισίματος κλινικών.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ενώ πολλοί είναι οι φορείς και τα σωματεία που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει.

Στάση εργασίας στο ΠΑΓΝΗ στις 12 Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα, σε στάση εργασίας προχωρά στις 12 Φεβρουαρίου το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ενόψει απολύσεων στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της ασφάλειας στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, επισημαίνει:

“Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ξεκίνησε να πιέζει τους διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς για εργολάβους σε καθαριότητα, σίτιση φύλαξη. Ήδη ξεκίνησαν οι προσπάθειες εφησυχασμού για να κατευναστούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τη διοίκηση της ΥΠΕ αλλά και διοικητές νοσοκομείων.
Απόδειξη του κυνισμού είναι η καταληκτική ημερομηνία 30/6 που έδωσε ο Υπουργός Υγείας στους διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων. Μπορούμε να “κάψουμε το σενάριο” με τους αγώνες μας.
Λέμε ηχηρό “Όχι” στην επαναφορά των εργολάβων στα νοσοκομεία!
Εδώ και τώρα να μετατραπούν με νομοθετική ρύθμιση, οι συμβάσεις χιλιάδων συναδέλφων υγειονομικών στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με ΣΟΧ, με προγράμματα της ΔΥΠΑ, “τριμηνιτών”, ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα )
Όλοι στη στάση εργασίας 8-10 πμ στις 12/2 και στη γενική συνέλευση του σωματείου”.

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Στην πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε για σήμερα Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και στο Ηράκλειο. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές πραγματοποιούν στις 13:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Με την κινητοποίηση αυτή η εκπαιδευτική κοινότητα και στο Ηράκλειο διεκδικεί μια σειρά εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων και παράλληλα εκφράζει τη στήριξή της στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” σημειώνονται τα εξής:

“Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, συμμετέχουν στην Πανελλαδική Στάσης Εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024 από τις ώρα 11.00 π.μ. μέχρι τις 17:30 μ.μ., προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο και όλων των φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καλούν τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 8 Φλεβάρη και ώρα 13:30 μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Διεκδικούμε:
Πραγματικές αυξήσεις 10%, επαναφορά 13ου & 14ου μισθού και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Συνεχίζουμε μαζικά με απεργία-αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση» των νόμων 4692/20 και 4823/21. Απαντάμε δυναμικά απέναντι στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ που σέρνει, για ακόμη μια φορά, τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας στα δικαστήρια.
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός