Με ανακούφιση, αλλά και με ερωτηματικά, έγινε δεκτή η ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων στα Μπραμιανά

05/02/2024

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας χαιρετίζει την ένταξη των συμπληρωματικών έργων του ταμιευτήρα Μπραμιανών και των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ύστερα από την ανησυχία που προκάλεσε η αρχική απένταξή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, κ. Μανόλης Παπαδάκης, επισημαίνει ότι εκκρεμούν ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς ελπίζει τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί.

Χρηματοδότηση: Το έργο έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ. Οφέλη: Το φράγμα Μπραμιανών είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση των καλλιεργειών στην περιοχή της Ιεράπετρας. Προκλήσεις: Η ανομβρία φέτος δημιούργησε προβλήματα, με αποτέλεσμα ο ΤΟΕΒ να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές νερού. Οικονομικά: Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας είναι οικονομικά υγιής, παρά την αύξηση των λειτουργικών εξόδων λόγω του ενεργειακού κόστους. Οφειλές: Ο ΤΟΕΒ αντιμετωπίζει πρόβλημα με 70.000 ευρώ σε ληξιπρόθεσμα χρέη από αρδευτές, και σκοπεύει να κινηθεί νομικά για την είσπραξή τους.

Στάθμη νερού: Στις 5 Φεβρουαρίου 2024, η στάθμη του ταμιευτήρα Μπραμιανών ήταν στα 9.200.000 κυβικά μέτρα. Ποιότητα νερού: Η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική για άρδευση, με αγωγιμότητα περίπου 1.100 ms. Νέα προσαγωγός διώρυγα Μύρτου: Ο ανάδοχος έχει ολοκληρώσει τα πρώτα 6 χιλιόμετρα από τα 18 χιλιόμετρα της νέας διώρυγας.

Η ένταξη των έργων στα Μπραμιανά στο ΕΣΠΑ αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά μένει να φανεί πώς θα υλοποιηθούν στην πράξη. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανομβρίας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ παράλληλα διατηρεί οικονομική υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαριστική επίθεση βουλευτή στο Κοινοβούλιο: Ο Φλώρος συνελήφθη για βία κατά του Γραμμένου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος συνελήφθη μετά από άγρια επίθεση εναντίον του

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ: Δύο Κρητικοί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή

Δύο άνδρες από χωριό του Ηρακλείου, ηλικίας 38 και 34 ετών, συνελήφθησαν