Με την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να κλείσει τη διαδικασία με την ομιλία του. Στην αρχή της ομιλίας του, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος προσέβαλε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος διαχωρίζει την προσωπικότητα της γυναίκας Ζωής Κωνσταντοπούλου από την πολιτική της παρουσία.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, αναγνώρισε το δύσκολο έργο του να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη για την τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας πως τα λόγια του θα κριθούν από τον λαό. Εξέφρασε τη θέση του για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν σχετικά με την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης που προασπίζεται το δικαίωμα στη διαδήλωση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η ασυδοσία του «κάθε μπαχαλάκια», δηλώνοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε τέτοιες ενέργειες.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τα τέσσερα κόμματα που υπέβαλαν την πρόταση δυσπιστίας ότι απλά επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης χωρίς να καταθέτουν μια σαφή και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ως εκείνη του «πάμε κι όπου βγει», αναδεικνύοντας την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής πρότασης από την πλευρά της.
Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει με την κυβέρνηση σε τέσσερα βασικά ζητήματα, προσφέροντας μάλιστα να προτείνει την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος για τις ευθύνες των υπουργών, με σκοπό τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή.
Επίσης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2027, με στόχο την ανανέωση της λαϊκής εντολής και την αποδοχή του κυβερνητικού έργου από τον λαό.
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε την προσοχή σε δύο κεντρικά ζητήματα: τη διεθνή θέση της Ελλάδας και τη διαχείριση των εσωτερικών πολιτικών προκλήσεων.
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, όπως η πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα, κάτι που καταγράφηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου. Επίσης, μίλησε για τη ρήτρα διαφυγής και τις νέες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Ελλάδας σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν απρόθυμες να παράσχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παραδοσιακά προσέφεραν. Υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία της συνεργασίας με όλες τις πλευρές, ανεξαρτήτως προσωπικών διαφορών, όπως είναι η σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε επίσης την κριτική του στην αντιπολίτευση, επικαλούμενος τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την απουσία εναλλακτικής πρότασης και τη χρήση λαϊκιστικών τακτικών, υπογραμμίζοντας ότι «ρίχνουν νερό στον μύλο των πιο ακραίων φωνών». Επεσήμανε ότι τα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας λειτουργούν με μια λογική «πάμε κι όπου βγει», χωρίς να προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ή πολιτική εναλλακτική.
Για το ζήτημα της τραγωδίας στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε και τόνισε ότι θα διερευνηθούν οι επιχειρησιακές αστοχίες από τη Δικαιοσύνη. Αναγνώρισε την δυσκολία του να πείσει την κοινωνία για το ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες που προκύπτουν από την τραγωδία.
Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να συμφωνήσουν σε τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την αλλαγή του άρθρου 86 για τις ευθύνες των υπουργών, την αναθεώρηση των διατάξεων για τη Δικαιοσύνη, την συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και την αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Αυτές οι προτάσεις είχαν στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου και τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για τα επόμενα 12 χρόνια και θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει αύξηση 100 ευρώ σε όλους τους ένστολους.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι εκείνη τη χρονιά, προκειμένου να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή για τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: primenews.press