Μνημόσυνο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη: Ένα χρόνο μετά, η μνήμη μένει ζωντανή

25/02/2024

Συγκινητικές στιγμές σημαδεύτηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Τεμπών, κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου για τα θύματα της τραγωδίας που έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο στο σημείο του δυστυχήματος, στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων ψυχών.

Στο μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ελπίδα το τραγικό δυστύχημα να αποτελέσει αφορμή για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά αντίστοιχες τραγωδίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Στάθης Κολλύρης, εκ μέρους της χορωδίας των σιδηροδρομικών, τόνισε την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ υπογράμμισε πως η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή.

Πόρισμα εμπειρογνωμόνων: Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023, ευθύνες για το δυστύχημα αποδίδονται σε πλήθος παραγόντων, όπως η έλλειψη σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, η ελλιπής συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών και ανθρώπινα λάθη.

Δικαστικές εξελίξεις: Η ποινική έρευνα για το δυστύχημα είναι σε εξέλιξη, με δεκάδες κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων μηχανικοί, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και διοικητικά στελέχη.

Αποζημιώσεις θυμάτων: Οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες του δυστυχήματος διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ΟΣΕ και την Hellenic Train. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο δικαστικό μέτωπο.

Μνημειακό έργο: Στο σημείο του δυστυχήματος προγραμματίζεται η δημιουργία μνημειακού έργου στη μνήμη των θυμάτων.

Ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η θλίψη και η αγανάκτηση παραμένουν έντονες. Η μνήμη των θυμάτων τιμάται, ενώ οι εξελίξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο φέρνουν στο προσκήνιο ερωτήματα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα