Νέα άφιξη μεταναστών στην Γαύδο

28/01/2024

Σε μια ακόμη προσπάθεια να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες, μια ομάδα 74 μεταναστών, κυρίως Αιγυπτίων, έφτασε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στη Γαύδο.

Οι μετανάστες έφτασαν στο νησί με ένα σκάφος που αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης. Μεταξύ τους βρίσκονται 20 ανήλικοι, όλοι αγόρια από 12 έως 17 ετών, ένα κορίτσι 8 ετών και 53 άνδρες.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Τρυπητής, όπου τους περίμεναν οι αρχές. Σύμφωνα με την δήμαρχο Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, αλλά το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις προμήθειες, καθώς αυτές εξαντλούνται.

Επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Γαύδο έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες και μπορέσουν να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο χώρο φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Μόνο τον Ιανουάριο του 2024, έφτασαν στη χώρα μας περίπου 10.000 άνθρωποι.

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο νησί της Ελλάδας και έχει έκταση μόλις 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομής.

Οι αρχές της Γαύδου έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών στο νησί.

Η άφιξη των μεταναστών στην Γαύδο αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται η Ελλάδα από τις μεταναστευτικές ροές. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Γαύδο, η οποία είναι ένα μικρό νησί με περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα