Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

17/03/2024

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους. Η αύξηση λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό (που αγγίζει το 10% τον Φεβρουάριο του 2024), αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης (2,3% το 2023), η ανταγωνιστικότητα, η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας και η απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 ευρώ, αγγίζοντας ίσως και τα 820 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα ωφελήσει περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ):

Η κ. Μιχαηλίδου αναγνώρισε ότι υπάρχουν σημεία στην ΕΑΣ που χρήζουν βελτίωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η θεραπεία αυτών των προβλημάτων, χωρίς όμως να θιγεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ: [αφαιρέθηκε το μη έγκυρο URL], η ΕΑΣ αποτελεί σημαντικό πόρο για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Το ΑΚΑΓΕ χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τις εθνικές συντάξεις, τις συντάξεις αναπηρίας και τα εφάπαξ.

Επίδομα ανεργίας:

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση στοχεύει στην ανανέωση του επιδόματος ανεργίας, καθιστώντας το πιο δίκαιο. Στόχος είναι ο δικαιούχος με υψηλότερες εισφορές να λαμβάνει και υψηλότερο επίδομα.

Επιπλέον, εξετάζεται η προσφορά υψηλότερου ποσού τους πρώτους μήνες της ανεργίας. Η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το συνολικό ύψος του ετήσιου επιδόματος, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που χορηγείται σήμερα.

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι:

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε την επιτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε δύο εβδομάδες από την λειτουργία της, υπέβαλαν αίτηση 37.000 συνταξιούχοι.

Πλέον, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται 10%. Ο μηνιαίος κέρδος για έναν συνταξιούχο εργαζόμενο υπολογίζεται από 190 έως 300 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός