Ο προϋπολογισμός και το έλλειμμα των 27 εκατ. ευρώ! Στον δήμο Ηράκλειου

22/02/2024

Με βολές κατά του προκατόχου του οι ανακοινώσεις του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού για την οικονομική κατάσταση του Δήμου: “Αν δεν κάναμε αυτά που έπρεπε, θα κατέρρεε” – Δείτε πίνακες
Με αναφορά σε έλλειμμα 27 εκατομ. ευρώ ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα και τις κινήσεις της Δημοτικής αρχής για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ο κ. Καλοκαιρινός εξήγησε τους λόγους που κάνουν “μονόδρομο” τον δανεισμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, ενώ εξαπέλυσε ευθείες βολές στον προκάτοχό του αναφέροντας χαρακτηριστικά: “προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, από την στιγμή που φτάσανε σε αυτή την κατάσταση”.
O ίδιος έσπευσε να τονίσει πως “δεν υπάρχει κατάρρευση του δήμου αλλά αν δεν κάναμε αυτά που έπρεπε θα κατέρρεε”

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός
“Η κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι το πρώτο ζήτημα που μας απασχολεί αυτή την ώρα” υπογράμμισε ξεκινώντας την παρουσίαση ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας παράλληλα την υπαρκτή αδυναμία του ισοσκελισμού.
Σύμφωνα με όσα είπε, το Τεχνικό Πρόγραμμα τίθεται αύριο Παρασκευή στην Δημοτική Επιτροπή, ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό, πάει σε έγκριση, διαπιστώνεται και τυπικά ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, δίνεται εντολή για ισοσκελισμό και…πάμε στο δάνειο!
Ο σχετικός “οδικός χάρτης” έχει, κατά τον ίδιο, χρονικό ορίζοντα – όπως ήδη έγραψε το Cretalive – τα τέλη Μαρτίου.
(Να σημειωθεί ότι για τον οδικό αυτό χάρτη, πριν την συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από την οποία απουσίαζε ο Δημήτρης Δουλουφάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Ως πυρήνα του προβλήματος, ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε τις “συσσωρευμένες υποχρεώσεις, με την παράλληλα απομείωση των ταμειακών διαθεσίμων”, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας:

πινακας προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το πρόβλημα στην αναθεώρηση είναι οι διετείς συμβάσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις που δεν καταγράφονται και υπεγράφησαν το τρέχον έτος. Όπως επεσήμανε, οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου για 2024 είναι 41,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα είναι μόλις 14,5 εκατομμύρια!

05348095809560659

Σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, το πρόβλημα είναι η “μαζική υπερδέσμευση ιδίων πόρων” και είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του 2024.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε αναγκαία την “εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσα από δανειακό χαρακτήρα”, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι επαφές της δημοτικής αρχής στην Αθήνα, αλλά και σειρά τηλεδιασκέψεων με το Υπουργείο Εσωτερικών.
“Βρισκόμαστε κοντά στην εξασφάλιση αυτή για ένα ποσό στο ύψος του ελλείμματος, χρησιμοποιούμε τη δανειακή χρηματοδότηση για όσο ποσό έχουμε ανάγκη” επεσήμανε ο κ. Καλοκαιρινός, για να προσθέσει ότι “κατ’ ουσίαν, ο Δήμος έχει ανάγκη το ποσό επί δύο” και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθούν και άλλες μορφές χρηματοδοτήσεις

Δήμος ηρακλείου προυπολογισμός

“Είμαστε αισιόδοξοι, απαιτείται συνεργασία”
“Στόχος μας είναι η ορατότητα στην πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου. Να ξέρουμε όλοι μας οι πολίτες, οι υπηρεσίες, η δημοτική αρχή” τόνισε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, μιλώντας για “εξορθολογισμό, αναδιοργάνωση και καλύτερη συνεργασία με δημοτικές υπηρεσίες και της δημοτικής ομάδας για τον στόχο αυτό.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι είναι “ζήτημα σωστής προτεραιοποίησης του έργου και ορθής εκτέλεσης”.
Ανέφερε ότι στις 7 εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της η Δημοτική αρχή είχε έξι επαφές με Υπουργεία και 12 συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους “για να βρούμε χρήματα”.
Όπως είπε ο κ. Καλοκαιρινός, σε αυτό το διάστημα εξασφαλίστηκε ποσό 1,5 εκατ. για σεισμόπληκτα σχολεία, ενώ είχαμε και σημαντικές εξελίξεις σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, για το Φράγμα Λαδούκου και το Φράγμα Δαφνών. Ανέφερε επίσης ότι στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να βρεθεί στο Ηράκλειο η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την οποία θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον Δήμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός