POS: Από την 1η Απρίλιου ξεκινούν τα πρόστιμα για τους παραβάτες

11/03/2024

«Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές απορίες όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές», είπε στο ΕΡΤNEWS ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

Τσάπαλος: 9 στα 10 τερματικά είναι ήδη αναβαθμισμένα

«Αυτό που θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας με το που εφαρμοστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι πχ όταν θα πηγαίνω εγώ σε ένα μανάβικο να πάρω κάποια προϊόντα και θέλω να πληρώσω με κάρτα, θα πρέπει πρώτα ο πωλητής να περνάει το ποσό στην ταμειακή και η ταμειακή στη συνέχεια θα ξεκλειδώνει το POS ώστε να γίνει η ηλεκτρονική συναλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Μέχρι πρότινος αυτό δεν συνέβαινε και με αποτέλεσμα να κάνει κάποιος μια συναλλαγή μέσω POS αλλά το αντίστοιχο παραστατικό στην ταμειακή να μην εκδίδεται ποτέ. Το θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών και των ταμειακών μηχανών έχει φτάσει σε ένα ποσοστό άνω του 90%, δηλαδή εννιά στα δέκα τερματικά αυτή τη στιγμή είναι ήδη αναβαθμισμένα. Υπολογίζουμε τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς αυτό το κομμάτι», είπε.

Την 1η Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα

Όσον αφορά το θέμα της προμήθειας των POS, από τους 35 κλάδους λιανικής πώλησης που προσφάτως υποχρεώθηκαν να έχουν, η διορία για την προμήθεια και την εγκατάσταση λήγει την 31 Μαρτίου.

«Άπαξ και δεν έχουν POS την 1η Απριλίου ξεκινούν τα πρόστιμα για αυτούς, για την μη προμήθεια των τερματικών. Οφείλουν μέχρι 31 Μαρτίου να τα έχουν εγκαταστήσει, όχι απλά να έχουν κάνει αίτηση. Είναι απαραίτητο αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση. Τελεία και παύλα»

«Τα προβλήματα της αναβάθμισης έχουν ξεπεραστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», ισχυρίστηκε «και για αυτό το λόγο έχουμε καταφέρει οι διασυνδέσεις να έχουν ξεπεράσει τις 80 χιλιάδες, που σημαίνει ότι το πράγμα αρχίζει και ρολάρει».

«Και πρέπει να πούμε και κάτι όσο γίνεται πιο ξεκάθαρο», συνέχισε: «Από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις, που δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για να γίνει η διασύνδεση, δεν υπάρχει περιθώριο για δικαιολογίες ότι εγώ δεν πρόλαβα να κλείσω ραντεβού ή να κάνω τη διασύνδεση στην ώρα μου. Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση. Τελεία και παύλα».

«Από την 1η Απριλίου τα πρόστιμα θα αρχίζουν να ενεργοποιούνται για εκείνους οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα μέσα στο Μάρτιο» προειδοποίησε ο κ. Τσάπαλος «αλλά και δεν έκλεισαν ούτε καν το ραντεβού για την εγκατάσταση και τη διασύνδεση μέσα στον Απρίλιο».

«Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο – Δεν υπάρχει δικαιολογία»

«Άρα το μήνυμα σήμερα είναι ότι από την 1η Απριλίου και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα στις διασυνδέσεις των POS σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέσα στον Απρίλιο για να γίνει η διασύνδεση. Τα πρόστιμα είναι 10.000 ευρώ για τήρηση απλογραφικού και 20.000 ευρώ για τήρηση διπλογραφικού», διευκρίνισε .

«Αν υπάρχει υπαιτιότητα των παρόχων, δηλαδή εκείνων οι οποίοι όφειλαν να κάνουν εγκαίρως την αναβάθμιση και κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως δεν έχουν προλάβει μέχρι και τον Απρίλιο ή εντός του Μαρτίου, τα πρόστιμα θα πέσουν και σε αυτούς είναι διακόσιες χιλιάδες ευρώ, τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, δεν είναι λίγα».

«Όλες τις προθεσμίες τις έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχουμε βγάλει δελτία τύπου, έχουμε στείλει προσωποποιημένα μηνύματα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Εάν ο οποιοσδήποτε τεχνικός σας δεν σας βοηθάει στο να γίνει εγκαίρως η διασύνδεση, εσείς θα έχετε το πρόβλημα».

«Εσείς ως υπόχρεοι επαγγελματίες θα έχετε το πρόβλημα στο τέλος και θα πρέπει να αποδείξετε ότι κάνατε τα πάντα προκειμένου να κάνετε τη διασύνδεση. Επομένως, αν δεν σας κάνει ένας τεχνικός, πηγαίνετε σε κάποιον άλλον», κατέληξε ο κ. Τσάπαλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός στην Κρήτη για την Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

Η Νέα Αριστερά ανοίγει πανιά στα Χανιά!

Σε κλίμα αισιοδοξίας και με πλήθος κόσμου, η Νέα Αριστερά εγκαινιάζει τα