Σαφάρι εντός και εκτός συνόρων για την κάλυψη θέσεων σε εστίαση και φιλοξενία στην Κρήτη

23/02/2024

Έλλειψη εξειδικευμένων εργατών: Η Κρήτη, μαζί με Αττική, Ν. Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, με έμφαση σε εξειδικευμένες θέσεις. Ανεπαρκείς αιτήσεις επαναπρόσληψης: Μόλις 30% νέων αιτήσεων, με 70% από παλαιότερους εργαζόμενους. Λιγότεροι εργαζόμενοι: 34% λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι, με 53.229 κενές θέσεις. Αιτίες “αιμορραγίας”: Μικρό επίδομα ανεργίας (3 μήνες), εντατικοποίηση (14 ώρες εργασίας), έλλειψη κινήτρων. Ανεπιτυχημένη μετάκληση εργατών: Η περσινή πρωτοβουλία δεν απέδωσε, με κενά σε θέσεις σεφ, καμαριέρων, γκρουμ. Προβλήματα ποιότητας: Ένας σερβιτόρος ανά 55 πελάτες, κακός ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων. Παγκόσμιο πρόβλημα: Η αποχώρηση εργαζομένων από τον κλάδο δεν αναπληρώθηκε, επιδεινώνοντας την εποχικότητα. Προτεινόμενες λύσεις: Επιμήκυνση επιδόματος ανεργίας, εστίαση στην εκπαίδευση, κίνητρα στους εποχικούς.

Διοργάνωση ΔΥΠΑ: 1.300 προσφερόμενες θέσεις, 1.000 ενδιαφερόμενοι από Ευρώπη. Συνθήκες εργασίας: Νέοι στρέφονται σε άλλους κλάδους με καλύτερες συνθήκες. Μισθοί: Μέσος μισθός 1.200 ευρώ, αύξηση 5% βάσει ΣΣΕ. Εντατικοποίηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις 14 ώρες εργασίας την ημέρα. Αθέμιτος ανταγωνισμός: Επιχειρηματίες Νότιας Ελλάδας προσελκύουν εργαζόμενους από Βόρεια Ελλάδα.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα, με την Κρήτη να επηρεάζεται σημαντικά. Απαιτούνται δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αντιμετώπιση της εποχικότητας, την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων, και την προστασία της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός