Σεισμική άσκηση “Μίνωας 2024”: Ανησυχίες για την απουσία Κρητών επιστημόνων και τον αποκλεισμό των ΜΜΕ

04/03/2024
Η άσκηση "Μίνωας 2024" προσομοιώνει δύο ισχυρούς σεισμούς στην Κρήτη και αποτελεί την μεγαλύτερη σεισμική άσκηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η Ομάδα Σχεδιασμού της άσκησης απαρτίζεται από 4 καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ δεν συμμετέχει κανένας επιστήμονας από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης.
Το άρθρο θέτει ερωτήματα για την σκοπιμότητα της επιλογής αυτής, δεδομένης της ύπαρξης άξιων επιστημόνων στην Κρήτη.
Επισημαίνεται επίσης ο αποκλεισμός των ΜΜΕ από την άσκηση, θέτοντας ζητήματα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η επιλογή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου φέρεται να οφείλεται σε προηγούμενη συνεργασία του με τον ΟΑΣΠ σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την έλλειψη εμπειρίας των μελών της Ομάδας Σχεδιασμού σε θέματα σεισμικής επικινδυνότητας στην Κρήτη.

Υπάρχουν επίσης επικρίσεις για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ, με ανησυχίες για την αποτελεσματική ενημέρωση του πληθυσμού σε περίπτωση πραγματικού σεισμού.

Ορισμένοι φορείς ζητούν την αναθεώρηση της απόφασης για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο τους στην ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του κοινού.

Η σεισμική άσκηση “Μίνωας 2024” εγείρει εύλογες ανησυχίες. Η απουσία Κρητών επιστημόνων και ο αποκλεισμός των ΜΜΕ θέτουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια της άσκησης. Απαιτείται η διεξοδική εξέταση των ανησυχιών αυτών και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής διεξαγωγής της άσκησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση για Βόρειους Ανέμους και Κύματα στις Κυκλάδες και Κρήτη το Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες πλοίων και σκαφών στην περιοχή

Κρητικό κρασί κατακτά την Κύπρο: Συμμετοχή με επιτυχία στην 3η Έκθεση “ΟιΝοτικά”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης έφερε το πλούσιο οινικό