Σήμερα: 26 Μαρτίου, 2025

“Σήμερα αποφασίζουμε για τις επόμενες γενιές” – Πώς θα γίνει ο συμμετοχικός διάλογος για τις χρήσεις στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου | Video + Photos |

10 Μαρτίου, 2025

Θέλουμε ένα βουκολικό κρητικό τοπίο, έναν χώρο για τα πουλιά και τα ζώα, ένα χώρος κοινωνικοποίησης, έναν χώρο για 15χρονους; Μήπως έχουμε ανάγκη για θέσεις στάθμευσης; Μήπως χρειαζόμαστε αθλητικούς χώρους; Τι γίνεται με τα πολύ μικρά παιδιά, έχουν χώρους;

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας η διαδικασία σχεδιασμού του αστικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, μέσα από συμμετοχικό διάλογο. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι τις 11 το βράδυ με ερωτήσεις και επισημάνσεις πολιτών και τις απαντήσεις των μελετητών και του δημάρχου Χανίων.

 

“Αυτό που σήμερα σχεδιάζουμε θα καθορισει το μέλλον του αστικού μας ιστού. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να εξασφαλίσουμε ότι θα εκφραστούν όλες οι απόψεις, όλες οι αγωνίες” τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: “Καταλαβαίνω την αγωνια των πολιτων. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να σχεδιάσει σε λευκό καμβά. Αυτό που σήμερα σχεδιάζουμε θα καθορισει το μέλλον του αστικού μας ιστού” τόνισε, εξηγώντας πως στο τέλος η τεχνική υπηρεσία θα πρέπει όλες τις προτάσεις να τις κάνει έργο.

Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλιστεί η”διαφάνεια και η προσβασιμότητα όλων στον διάλογο σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργος Ευθυμίου, έκανε λόγο για ένα πάρκο που σχεδιάζεται από και για την κοινωνία

Το “τρίτο μάτι”  του έργου, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας, Δημήτρης Αντωνακάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε διαδικτυακά, τόνισε πως “το να μιλάς για συμμετοχικό σχεδιασμό είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι στο δε με αφορά και στο δε βαριέσαι, στην ατομική αδιαφορία

Εκ των μελετητών, ο επικεφαλής της ομάδας, Θωμάς Δοξιάδης, αναφέρθηκε στα τεχνικά σημεία του συμμετοχικού σχεδιασμού, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία που στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει. Ο κ. Δοξιάδης,  εξήγησε  ότι θα οργανωθεί μια διαδικασία όχι της παραδοσιακής διαβούλευσης αλλά του συμμετοχικού σχεδιασμο

“Στόχος είναι να μην αναπαράξουμε κάτι που έχει γίνει, πχ στον δημοτικό κήπο ή κάτι που θα γίνει αλλού, όπως στους Αγ. Αποστόλους.

Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για τις επόμενες γενιές, για τα επόμενα 100, 200 χρόνια.

Θέλουμε ένα βουκολικό κρητικό τοπίο, έναν χώρο για τα πουλιά και τα ζώα, ένα χώρος κοινωνικοποίησης, έναν χώρο για 15χρονους; Μήπως έχουμε ανάγκη για θέσεις στάθμευσης; Μήπως χρειαζόμαστε αθλητικούς χώρους; Τι γίνεται με τα πολύ μικρά παιδιά, έχουν χώρου

Το ποδήλατο, το σκέιτ; Χρειαζόμαστε εμπορικές χρήσεις, καφέ, καντίνες, εστιατόρια;  χώροι για  instagram.

Για ποιους είναι το πάρκο, ποιος αποφασίζει και πώς αποφασίζει” τόνισε, παρουσιάζοντας ενδεικτικά μια σειρά από χρήσεις.

 

3 βήματα:  Προετοιμασία – Εργαστήρια – Σύνθεση

Όπως τόνισε, ε κάθε εργαστήριο διάρκειας οκτώ ωρών, θα  καταγράφονται όλα τα θέλω της κάθε ομάδας και η κάθε ομάδα θα καταλήξει σε τρία βασικά

 

Οι ομάδες θα είναι:  Κάτοικοι, μαθητές δημοτικού, μαθητές γυμνασίου -λυκείου, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο, εκπρόσωποι λαϊκής αγορά

 

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία της σύνθεση

 

Όσο για τους μελετητές, πρόκειται για το γραφείο που έχει σχεδιάσει το experience park στο ελληνικό. ” Είμαστε άνθρωποι του τοπίου, ένα οικολογικό γραφείο” τόνισε ο κ. Δοξιάδης.

Ο πρόεδρος του αρχιτεκτονικού συλλόγου, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, σημειώσε πως οι αρχιτέκτονες στα Χανιά έχουν παράδοση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φέρνοντας παραδείγματα την ομάδα “Ανοικτοί και πράσινοι χώροι” και στην ομάδα p- public.

Τον λόγο πηραν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κατερίνα Μανιμανάκη, η οποία χαιρέτισε την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται στην κοινωνία και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χαράλαμπος Λουτσέτης, εξέφρασε την ανησυχια του για τα παραδείγματα που έδωσαν οι μελετητές (experience park ελληνικού, πάρκο Νιάρχου) σημειώνοντας ότι  στο πάρκο Μαρκοπούλου πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα εμπλακούν ιδιωτικά συμφέροντα σε κανένα στάδιο.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια πολίτες, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η διαδικασία του συμμετοχικού διαλόγου εξασφαλίζει ότι θα ακουστούν όλες οι απόψεις.

Άλλος πολίτης σημείωσε πως ο συμμετοχικός σχεδιασμός για να έχει ουσία θα έπρεπε να απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην οργάνωση του διαλόγου (γιατί 8 ομάδες και όχι 10;) αλλά και στη φάση της σύνθεσης και αξιολόγησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτά που προτάθηκαν θα μετουσιωθούν σε πράξεις.

“Θα ήθελα να δω και περισσότερες γυναίκες στους σχεδιαστές” σημείωσε άλλος πολίτης, ενώ πολίτες έβαλαν τα θέματα του κόστους υλοποίησης αλλά και συντήρησης.

Σημείωσαν επίσης την ανάγκη ο χώρος να παραμείνει φυσικός και βιώσιμος.

“Υπάρχει διάσταση ανάμεσα στη γνωμοδότηση και την απόφαση. Δηλαδή λέμε ότι ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα τη γνώμη του αλλά αυτός που αποφασίζει την ερμηνεύει όπως θέλει. Το πώς θα παρθεί η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντικό” τόνισε άλλος πολίτης.

“Ακούσαμε πολύ τη λέξη πιπέρι. Να λέτε για πάρκινγκ, υπόγειο πάρκινγκ κλπ. Ήδη ο δήμος έχει πάρει απόφαση για προσωρινό πάρκινγκ, αυτό συνάδει με αυτά που συζητάμε;” διερωτήθηκε άλλος.

Ως κάτοικος της περιοχής, η πρώην γγ του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη τόνισε πως “δεν μπορώ να πω πως αυτή τη στιγμή όπως παρουσιάζεται ο συμμετοχικός σχεδιασμός με καλύπτει όμως είναι μια νίκη για την κοινωνία που αγωνίζεται τόσα χρόνια”. “Εντάξει το πάρκο του ελληνικού και του Νιάρχου δεν είναι και τα πιο εύστοχα παραδείγματα όμως οι μελετητές μας δίνουν ελπίδες, ότι έχουν καταλάβει το πόσο απαραίτητη είναι η συζήτηση με τον κόσμο” τόνισε.

Από την οικολογική πρωτοβουλία, η Ρούλα Καστρινάκη, τόνισε πως “μια είναι η φράση που μπορεί να σας πει τι θέλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ειναι εδώ σήμερα και είναι αγωνιστές, είναι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων. Εμείς έχουμε αποφασίσει τι θελουμε, ένα πνεύμονα πρασίνου, να ξανακατακτήσουμε τον δημόσιο χώρο”.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Σαρρής, τόνισε πως δεν πρέπει να μπούμε σε λογική ανταγωνισμού αλλά όλοι πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι και ο άλλος μπορεί να έχει δίκιο.

zarpanews.gr


Πηγή: www.zarpanews.gr

Go toTop