Συνταγματολόγοι καταγγέλλουν το νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

09/02/2024

Διαφωνία με άλλους συναδέλφους: Οι οκτώ καθηγητές διαχωρίζουν τη θέση τους από άλλους συναδέλφους που τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Ερμηνεία Συντάγματος: Επισημαίνουν ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συνταγματική αναθεώρηση: Θεωρούν ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Χρονικό περιθώριο: Προτείνουν αναμονή έως την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης σε 3,5 χρόνια, οπότε το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ορθή συνταγματική βάση. Πολιτική ουδετερότητα: Διευκρινίζουν ότι η άποψή τους δεν οφείλεται σε πολιτική σκοπιμότητα, αλλά στην υποχρέωση τήρησης του Συντάγματος.

Άρθρο 16 Συντάγματος: Το άρθρο 16, παρ. 5 και 8 εδ. β, ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα δημοσίου δικαίου και απαγορεύει την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Γνωμοδοτήσεις: Πλήθος νομικών και συνταγματολόγων έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Ευρωπαϊκό δίκαιο: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ άλλοι διαφωνούν. Η Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί από το ΔΕΕ για το ζήτημα. Συνταγματική αναθεώρηση: Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι χρονοβόρα και περίπλοκη.

Η επιστολή των οκτώ καθηγητών θέτει καίρια ερωτήματα για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί με ένταση, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ερμηνείες του Συντάγματος, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαριστική επίθεση βουλευτή στο Κοινοβούλιο: Ο Φλώρος συνελήφθη για βία κατά του Γραμμένου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος συνελήφθη μετά από άγρια επίθεση εναντίον του

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ: Δύο Κρητικοί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή

Δύο άνδρες από χωριό του Ηρακλείου, ηλικίας 38 και 34 ετών, συνελήφθησαν