Τραγωδία στα ανοιχτά του Κάδιξ: Τρεις συλλήψεις για πέντε πνιγμούς μεταναστών

18/03/2024

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ισπανική αστυνομία έλαβε στα χέρια της μια σοκαριστική υπόθεση: πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά του Κάδιξ, αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, ρίφθηκαν στη θάλασσα από τους διακινητές τους.

Η έρευνα οδήγησε στην σύλληψη τριών ατόμων, δύο ανδρών και μίας γυναίκας, στην περιοχή του Αλγεθίρας. Οι κατηγορίες εναντίον τους βαρύτατες: εξαναγκασμός σε άλμα στη θάλασσα με την απειλή μαχαιριού, σε σημείο με ισχυρά ρεύματα, παρά τη γνώση τους ότι πολλοί από τους μετανάστες δεν ήξεραν κολύμπι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τρεις ύποπτοι φέρονται να δρούσαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Σκληρές εικόνες που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Νοέμβριο, αποτυπώνουν το φουσκωτό σκάφος να μάχεται με τα κύματα, ενώ διακρίνονται άτομα να σπρώχνουν μετανάστες στο νερό.

Στο σκάφος, που εντοπίστηκε από την αστυνομία, επέβαιναν τουλάχιστον 37 μετανάστες, οι οποίοι φέρεται να είχαν καταβάλει από 3.000 έως 12.000 ευρώ έκαστος για να διαφύγουν από την Κενίτρα του Μαρόκου με προορισμό το Κάδιξ.

Παρότι η διαδρομή από το Μαρόκο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η επιλογή του Κάδιξ ως προορισμού δεν είναι συνηθισμένη. Η ταραχώδης θάλασσα στην περιοχή του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με την αυξημένη επιτήρηση λόγω της εγγύτητας με το Γιβραλτάρ, καθιστούν την διαδρομή επικίνδυνη.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία με σκάφος τους πρώτους δύο μήνες του 2024 παρουσίασε τετραπλασιασμό (13.485) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η τραγωδία στα ανοιχτά του Κάδιξ αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε μια καλύτερη ζωή. Ο θάνατος 6.618 ανθρώπων στη θάλασσα το 2023, σύμφωνα με την οργάνωση Walking Borders, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας και αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του ομότιμου καθηγητή Γιώργος Δελίδης

Στο πένθος βύθισε την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης η είδηση του θανάτου

Αγχολυτικά: 10.000.000 χάπια πωλούνται στην Ελλάδα κάθε μήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο εγκλεισμός